måndag 23 februari 2009

Tips & tricks

Detta inlägg kommer innehålla alla möjliga tips och tricks som jag haft nytta av. Listan kommer uppdateras successivt, och jag tar gärna emot nya tips från sig som läser.

1. Degen behöver inte släppa kanterna.
Om du vill ha höga, saftiga bröd, glöm allt du fått lära dig om att du har tillräckligt med mjöl när degen släpper kanterna. En bröddeg kan vara ganska lös och kladdig. Om du har problem med att den flyter ut under slutjäsningen - gå vidare till tips 2. Du har dock en för lös deg om bröden faller ihop totalt på väg in i ugnen.

2. Jäs i korg.
För att få höjd på bröden trots att degen är lös och vill flyta ut, låt slutjäsningen ske i en korg. Om degen vill fastna i korgen är den antingen inte tät nog, eller så har du för lite mjöl. Är det korgen som är dålig, klä den invändigt med en bakduk innan du mjölar och lägger i degen.

3. Snitta bröden.
Under slutjäsningen torkar ytan på brödet och blir för hård för en riktigt explosiv utveckling när bröden åkt in i den heta ugnen. För att ge bröden chans att jäsa på höjden, skär ett snyggt mönster av djupa snitt efter att du vänt upp dem ur korgen.

/Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar