torsdag 12 februari 2009

Första inlägget - Graham/råg med Levain

Går ut hårt och låter mitt första inlägg bestå av mitt första egenkomponerade brödrecept med vetesurdegsbaserad levain. Ett ganska ljust bröd, men ändå smakrikt tack vare att det är bakat med levain och tillsatsen av graham och råg. Hård skorpa och saftigt innanmäte med medelstora porer. Fantastiskt gott just när det svalnat med ett rejält lager smör och ett glas gott rödvin.



Ingredienser:
1 sats levain av vetesurdeg, se eget inlägg
650gr vetemjöl med hög proteinhalt
100gr grahamsmjöl
50gr rågmjöl
600gr vatten
22gr salt

Tidsåtgång:
20 minuter blandning & knådning
3 timmar jäsning (stöt samman med 1 timmes intervall)
10 minuter uppslag
10-12 timmar jäsning i kyl eller 2-3 timmar i rumstemperatur
45/60 minuter gräddning (2 små/ 1 stort)

Arbetsgång:
Häll allt utom saltet i degblandaren och kör i 10 minuter på låg hastighet.

Häll i saltet.

Öka hastigheten och kör i ytterligare 5 minuter.

Häll över degen i en stor oljad bunke med lock, och ställ på varm plats. Degen ska nu jäsa ca 3 timmar. Stöt samman på oljat bakbord två gånger under jästiden.


Efter 3 timmar, slå upp degen och lägg över i en eller flera väl mjölade jäskorgar. Jag brukar lägga en bakduk i korgen och mjöla den för att ytterligare minska risken att degen fastnar. Men har du en bra jäskorg så... Täck degen ordentligt med mjöl och jäs i kyl/sval över natten eller 2-3 timmar i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 250 grader med en plåt eller ännu hellre en baksten i ugnen. Om du använder sten, vänta ytterligare någon halvtimme efter att ugnen blivit varm innan du bakar.

Lägg försiktig över bröden på plåten/stenen (enklast med en bakspade, men en tunn skärbräda kan också funka. Obs ej plast, då smälter den mot plåten/stenen).

Spruta in rikligt med vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta.

Efter 5 minuter - sänk temperaturen till 200 grader.


Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och vädra ur ugnen ordentligt. Upprepa två gånger till under bakningen. Har du lyckats bra så börjar bröden nu spricka upp på ovansidan.

Baka totalt 45 minuter om du gör två mindre bröd, ngt längre om du gör ett stort.

Ta ut bröden och lägg på ett galler att svalna.

Tog med mig ett av bröden och bjöd på till kaffet på jobbet. Det var mycket uppskattat. Kanske får bli fler gånger...

Nedan ser ni en bild på innanmätet, tagen strax efter första attacken av kollegorna.



/Björn

3 kommentarer:

  1. Gott gott gott! Kul att du kommit igång med bloggen dessutom /Puss från din skitsnygga fru o söta o hypersmarta söner. ;-)

    SvaraRadera
  2. Grym blogg, ser fram emot redskapen. Det är redskapen som gör det liiite roligare. Hälsningar från en prylnörd.

    SvaraRadera
  3. Tjenare Joel, kul att du har hittat hit!

    Redskapsdelen kommer under helgen. Kunde inte låta bli att fixa ett eget inlägg för levain så jag slipper lägga in det i varenda recept :-)

    SvaraRadera