Lite mindre vätska ger en något fastare deg som i sin tur gör att bröden inte jäser upp fullt så mycket. Ett milt bröd som passar bra med smör och en skiva svart Västgöta Kloster till ett glas kaliforniskt vitt vin eller en ljus lageröl.
Ingredienser:
Levain (se separat inlägg)
500gr vete
260gr graham
550gr vatten
22gr salt
Tidsåtgång:
Tid för levain
15 minuter blandning
3 timmar jäsning
Uppslag
10-12 timmar jäsning i kyl eller 1-2 timmar i rumsvärme
45-60 minuter baktid
Arbetsgång
Häll all ingredienser utom saltet i köksmaskinen.
Blanda på låg hastighet i 10 minuter.
Häll i saltet.
Öka hastigheten något och blanda i ytterligare 5 minuter.
Lägg över i jäslåda, ställ på varm plats och låt jäsa 3 timmar. Stöt ihop ett par gånger under jäsningen.
Slå upp till ett eller två bröd och lägg över i kraftigt mjölade korgar. Strö mjöl över, täck med duk och låt jäsa till dubbel storlek (1-2 timmar i rumstemp) eller i svalen över natten.
Sätt ugnen på 250 grader med sten eller plåt inne. Vänta tilks stenen/plåten är ordentligt varm.
Stjälp upp bröden på brödspaden och skjut in i den varma ugnen. Spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta. Efter fem minuter, sänk värmen till 200 grader. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och vädra ordentligt. Upprepa ett par gånger under baktiden. Baka i totalt 45 minuter för två mindre bröd och uppåt en timme för ett större.
Ta ut och låt svalna på galler innan du skär upp det.
/Björn
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar