Ett klassiskt saftigt, helvitt bröd som passar utmärkt till medelhavsmaten. Eller varför inte på egen hand, med smör, lagrad herrgårdsost eller lufttorkad salami och ett glas av ditt favoritvin?
Ingredienser
1 sats Levain
800gr vetemjöl
660gr vatten
22gr havssalt
Tidsåtgång
Blandning 13+7 minuter
Vila 2 timmar
Jäsning 1,5 timmar
Bakning 45 minuter (2 bröd)
Arbetsgång
Häll upp alla ingredienser utom saltet i blandningsskålen. Blanda på låg hastighet i ca 13 minuter.
Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 7 minuter på lite högre hastighet.
Degen ska nu vara ganska lös, med långa glutentrådar.
Häll över degen i oljad bunke med lock och låt vila ca 120 minuter.
Vik ihop två spända bröd och lägg med skarven uppåt i mjölade jäskorgar. Sikta över mjöl och täck med bakduk. Jäs på varm plats i 90 minuter eller i kyl över natten.
Slå på ugnen på 250 grader i god tid innan du ska påbörja gräddningen.
Vänd upp bröden ett och ett på brödspaden och skär ett par djupa snitt med vass kniv innan du skjuter in dem på den varma stenen.
Spruta in rikligt med vatten i ugnen med en blomspruta. Efter 5 minuter, sänk värmen till 200 grader. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och vädra ur ugnen ordentligt. Upprepa vädringen ytterligare två gånger under gräddningen. Grädda i totalt 45 minuter.
Ta ut bröden och låt dem svalna på galler innan du skär dem. Som vanligt mår detta bröd bäst av att förvaras utan påse. Ät alltså upp det ganska så raskt efter att du börjat skära i det. Bäst håller det sig om du bara ställer det upp på snittytan på skärbrädan när du ätit klart.
/Björn
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar