Följande levain är det jäsmedel jag använder absolut mest i mina recept. Så för att slippa beskriva hela proceduren varje gång ger jag det ett eget inlägg.
Uppdaterade receptet 1/3-2009 med halverad vätskemängd i steg 2. Ett något fastare slutresultat som ger ännu bättre lyft även till degar som inte bara innehåller vete.
Mängden räcker till en deg på 600gr vatten och ca 800gr mjöl.
Ingredienser:
Steg 1
100gr aktiv vetesurdeg
100gr vetemjöl
50gr vatten
Steg 2
Resultatet från steg 1
100gr vetemjöl
50gr vatten
Verktyg:
Bunke med lock, ca 1,5l
Träslev
Tidsåtgång:
2*10 minuter + 2*10-12 timmars vila
Arbetsgång:
Steg 1
Lägg alla ingredienser i bunken och arbeta degen kraftigt med träslev. Degen ska vara ganska torr, men fortfarande smidig. När du arbetat den färdigt kan den se ut som en sån här liten boll:
Nu är det dags att sätta på locket på bunken och låta vila i 10-12 timmars på varm plats, varefter degen ser ut såhär:
Steg 2
Blanda i ingredienserna för steg 2 och arbeta för hand till en slät deg (nu blir den eventuellt lite lösare än i steg 1, men det är helt i sin ordning)
Sätt på locket igen och ställ tillbaka på varm plats i ytterligare 10-12 timmar. Resultatet blir något sånt här:
Nu har du en levain som är färdig att baka med.
/Björn
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar