söndag 15 februari 2009

Redskap

Denna artikel kommer innehålla en lista över olika viktiga och oviktiga prylar du behöver för att bli din egen bagare.

Brödspade


Grunden i varje bagares utrustning. Utan en brödspade kan du aldrig föra över ett luftigt bröd till den varma ugnen utan att det faller samman. Kolla med mamma om det finns någon gammal släktklenod, på vedugnarnas tid hade alla en brödspade hemma! Om du inte hittar någon kan du använda en träskärbräda, ju tunnare desto bättre.


Baksten


Nästan lika viktigt som brödspaden, och faktiskt inte så svårt att få tag på som man kan tro. Weber har en rektangulär baksten till sina gasgrillar som går att köpa hos närmaste välsorterade Weberåterförsäljare. 33*44cm är den, så har du mindre ugn måste den kapas till. Om du inte har en baksten kan du baka på en uppochnervänd långpanna - fast det blir inte riktigt lika bra. Uppochner ska den vara för att du ska kunna skjuta in brödspaden när du sätter in och tar ut brödet.


Hushållsassistent


Om du inte hör till de som orkar röra en deg kraftigt i 13 minuter och därefter öka tempot och arbeta den i sju minuter till så ska du definitivt investera i en hushållsassistent. Själv har jag en enkel och billig maskin från Bosch. Några tips om du ska köpa maskin:
• Hel bunke - Det är kasst med maskiner som sticker upp själva omröraren genom ett hål i botten på bunken. Svårt att hålla rent, och packningar som måste bytas var tionde bak om det inte ska börja läcka.
• Effekten är inte allt - Om du inte tänker baka väldigt mycket tunga danska rågbröd klarar du dig fint med en lite svagare maskin.


Träslev


Det går att blanda levain och andra fördegar för hand utan träslev, men det är mycket jobbigare. Trä har en perfekt kombination av styvhet och sträv yta som ger ett visst grepp om degen när du arbetar den.


Plastverktyg


Nästan alla verktyg utom sleven och brödpaden är faktiskt bäst utförda i plast. Eftersom plast är "fett" och lite mjukt är der enkelt att få bort degrester.


Plastblandskålar


Både till matberedaren och för manuell blandning passar blandkålar av plast oftast bra. De är enkla att hålla rent och går inte sällan att kombinera med lock.


Jäslåda


Bra och billiga är Ikeas 365+. Tättslutande lock, tillräckligt stor och dessutom rektangulär så att den är lätt att göra plats för i eller ovanpå kylskåpet.


Surdegskärl


Kolla även här med mamma om hon har några gamla glaskonservburkar med snäpplock. Annars finns de numera på de flesta välsorterade stormarknader och faktiskt även på Ikea.


Jäskorgar


Inte oumbärligt, men nästan. Riktiga jäskorgar är tätt slagna av grova ämnen så att degen inte fastnar så lätt. Som alternativ kan du använda nästan vilken korg som helst om du klär den invändigt med en bakduk och mjölar ordentligt innan du lägger i degen. Som synes av korgarna på bilden så använder jag det senare alternativet.


Blomspruta


Används för att öka luftfuktigheten i ugnen i början av baket. Kan också användas för att spruta vatten på ytan på vissa ljusa bröd efter bakning för att få dem att krackelera vackert.


Detta inlägg kommer fyllas på succesivt allteftersom mitt redskapsförråd och mina kunskaper utvecklas.

/Björn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar