måndag 3 maj 2010

Helvit mjölräddning

Skräck! Mjölbaggar i mjölskåpet! Tycks härstamma från Änglamarks grahamsmjöl. Det var i alla fall i den burken det myllrade värst. Sen var det några enstaka på utflykt i resten av skåpet. Dessvärre tar de sig uppenbart in i Ikeas 365+-burkar, så det var bara att slängslängslänga. Allt förutom en helt nyköpt påse vetemjöl, som istället räddades genom att göra en sjukt stor ugnspannkaka och ett lite mer lagom stort vitt bröd.



Ingredienser:
~2 dl pannkakssmet
~150 gr vetesur
900 gr vetemjöl
500 gr vatten
19 gr salt

Häll allt utom saltet i bunken och blanda i 12 minuter på låg hastighet.

Tillsätt saltet, höj hastigheten och blanda i ytterligare 5 minuter.

Häll över i en oljad bunke med lock och jäs 12 timmar i svalt rum (18-20 grader).

Forma ett bröd och lägg i en jäskorg. Ställ korgen på ett grytunderlägg ovanpå spisen och sätt igång ugnen på 250 grader med stenen inne. Låt brödet jäsa i ca 2 timmar.

Sätt in brödet och häll någon deciliter vatten i botten på ugnen. Efter 10 minuter, sänk temperaturen till 200 grader. Öppna ugnsluckan för att lufta ett par gånger under baktiden. Baka i totalt ca 50 minuter.

Blev ett väldigt gott bröd med lite större porer och tydlig surdegskaraktär av den långa jästiden. Gör sig allra bäst med bara ett tunnt lager smör eller bregott.


Fridens!
/b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar