söndag 23 maj 2010

Grill Blanc

Efter att två av mina vänner oberoende av varandra (och med något olika resultat) nu har bakat pizza på grillen så kände jag att det var dags. Ut med den spruckna stenen ur ugnen och upp med den på grillen!

Såhär första gången fick det bli ett enkelt bröd utan för mycket egen smak och som har en relativt förutsägbarhet jäsprocess.

Fördegen blandades kvällen innan på:
50 g rågsur
50 g vetesur
50 g rågmjöl
150 g vetemjöl
150 g vatten

Efter att fördegen stått varmt under natten var det dags för bortgörning:

800 g vetemjöl
450 g vatten
16 g salt

Allt utom saltet blandades med fördegen i 12 minuter på låg hastighet. Därefter tillsattes saltet och degen arbetades klar under 7 minuter på högre hastighet.

Lade över degen i en väl inoljad plastbunke och lät jäsa på varm plats till ungefär dubbel storlek (~2 timmar). Stötte degen 2 gånger under tiden.

Stjälpte försiktigt upp degen på mjölat bord, delade den i två lika delar och vek försiktigt ihop två bröd som fick jäsa i korgar med skarven neråt på varm plats i ca 1,5 timmar.



Under tiden förberedde jag grillen. Ville ha rejält varmt till att börja med, så att stenen fick ordentlig temperatur, men samtidigt ska det ju baka ett tag. Så tändröret fylldes till bredden, och när alla briketter var antända men de övre ännu inte helt glödande fördelade jag dem i briketthållarna på grillen. Först några inte helt tända i botten på varje sida och därefter rejäl med riktigt vitglödande på toppen. Stenen placerades på gallret mitt emellan hållarna och fick i storleksordningen 45 minuter på sig att bli rejält varm.


Så var det då dags. Sanningens ögonblick. Var stenen varm nog, eller rentav för varm? Och hur var det med temperaturen i grillen? Jaja, om man inte testar får man inga svar. Så på med bröden med skarvarna uppåt:



Efter 10 minuter:


Efter 30 minuter:


Efter 45 minuter, färdiga:



Riktigt smaskens blev det! Krispig skorpa, som nästan hade en lätt toffé-touch och tydlig bränd smak. Och segt och luftigt inuti. Mums!




Blir helt klart fler grillade bröd i sommar! Nu ska jag ta en skiva till!

Fridens!
/b

2 kommentarer:

  1. Grymt coolt. Själv bakar jag bröd för fulla muggar. kylskåpet stod öppet i natt så surdegarna hade det livligt. Det är tack var dig....så tack!

    SvaraRadera
  2. Wow... det visst jag inte att man kunde göra över grillen. :-)

    SvaraRadera