onsdag 5 maj 2010

Halvgrovt hasselnötsbröd.

Sådärja. Med hela mjölförrådet utbytt kan man ju komma igång och baka igen. Även om det är lite begränsat med mjölsorter än så länge.

Här kommer i alla fall recept på hasselnötsbröd. Tycker de jäste upp riktigt fint i formarna:



Fördeg:
100 gr rågsur
100 gr vetesur
100 gr grovt rågmjöl
200 gr vetemjöl
150 gr vatten

Blanda allt till en fast men smidig deg. Ställ på varm plats ca 12 timmar.

Bortgörning:
500 gr vetemjöl
300 gr grahamsmjöl
500 gr vatten
1 dl mörk sirap
19 gr salt
2 dl hasselnötskärnor
1 dl hela linfrön

Häll fördeg och ingredienser till och med sirapen i blandakålen. Blanda på låg hastighet i 12 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, höj hastigheten och blanda i ytterligare fem minuter.

Jäs på sval plats över natten (ca 12 timmar).

Smörj 2-3 brödformar med smör. Forma limpor som läggs i formarna. Ställ att jäsa på varm plats i 2 timmar. Sätt igång ugnen på 225 grader med stenen inne och låt den bli varm under tiden bröden jäser.

När de jäst klart, skär ett djupt snitt längs mitten på bröden med en vass kniv och ställ sedan in dem i ugnen. Baka i 45-60 minuter (beroende på formstorlek - stora formar = längre baktid. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler.

Här kommer snart en bild på hur brödet ser ut inuti och en smakbeskrivning.

Fridens!
/b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar