Blev sugen på att blanda mina nya favoriter - skrädmjöl och hela kärnor/frön - i samma bröd. Sagt och gjort, här kommer ett recept på ett av mina godaste grova bröd någonsin:
Dag 1, fördeg
100 gr vetesur
100 gr rågsur
150 gr vetemjöl (Änglamarks!)
50 gr rågmjöl
100 gr vatten
Blanda väl och ställ i bunke med lock på varm plats över natten.
Dag 2, bortgörning
Häll över fördegen i blandarskålen och tillsätt:
500 gr vetemjöl (Änglamarks!)
300 gr skrädmjöl
400 gr vatten (ljummet)
300 gr havregrynsgröt (kall)
0,5 dl mörk sirap
Blanda 12 minuter på låg hastighet.
Tillsätt
16 gr salt.
Blanda ytterligare 6 minuter på hög hastighet.
Tillsätt
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl hela solrosfrön
Blanda ytterligare en minut på låg hastighet.
Lägg över i en lätt inoljad bunke med lock och låt vila på varm plats ca 120 minuter.
Fördela ganska försiktigt degen i två smorda brödformar. Ställ dem på varm plats och täck över med bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader med stenen inne så den får en stund på sig att bli varm medan bröden jäser.
Efter 90-120 minuter - sätt in bröden, i sina formar, på stenen. Efter 10 minuter - sänk till 200 grader. Baka i totalt 45-50 minuter.
Stjälp upp bröden direkt på galler och låt svalna innan du skär upp (om du orkar vänta...). Serveras med fördel med smör och en god lagrad prästost.
Fridens!
/b
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad är skrädmjöl för nåt? Brödet låter väldigt gott
SvaraRaderaSkrädmjöl är ett fullkornsmjöl gjort på rostad havre. Spanar alltid i mjölhyllorna när jag är någonstans och handlar för att se om det finns något som verkar spännande. Tror det var ICA Maxi som hade skrädmjöl.
SvaraRaderaSkrädmjölet ger en lite nötig smak av att det är rostat.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera