onsdag 3 mars 2010

Dags för dinkel :-)

Nya favoritingrediensen i mina bröd har blivit hel dinkel. Och så upptäckte jag att jag hade lite dinkelmjöl i skåpen som nog inte skulle må dåligt av att göras åt. Så, till verket:

Fördeg
100 gr rågsur
150 gr vetesur
250 gr vetemjöl
~200 gr vatten (så det blir en fast och smidig deg, dvs inte för mycket!)

Låt stå över natten

200 gr vetemjöl
100 gr vatten

Låt stå några timmar

Huvuddeg
Hälften av fördegen
600 gr siktad dinkel
200 gr fullkornsdinkel
500 gr vatten (eventuellt något lite mer)

Blanda 12 minuter låg hastighet

Tillsätt
12 gr salt
50 gr hel dinkel

Höj hastigheten och blanda ytterligare 7 minuter.

Lägg över degen i lätt inoljad plastlåda med lock, och låt vila 2 timmar på varm plats, stöt samman 1 gång under tiden

Lägg över i jäskorg(ar) och låt vila på varm plats till dubbel storlek (~90 minuter).

Under tiden, värm ugn med baksten till 250 grader, ställ in ett stålmått med vatten i botten strax innan du sätter in brödet.
Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter.
Baka ca 45 minuter.

Inga bilder den här gången. Men det blev ett relativt kompakt bröd, med små porer och lätt syrlighet som passar som bäst med lite smör, en skiva ost och några strimlor paprika.

Resten av fördegen åkte tillbaka in i kylen för att mogna ett par dygn till. Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar