söndag 17 januari 2010

Lite grövre

Såhär efter nästan en månad av idel onyttigheter känns det alltid bra att baka lite grövre grejor. Sagt och gjort - fram med rågsuren och fullkornsdinklet!





Precis som förra gången jäste detta bröd i en oval ugnsform med bakplåtspapper i. Men, till skillnad mot förra gången lyfte jag inte ur brödet för att sätta in det i ugnen utan satte in formen direkt på stenen. Riktigt smidigt!

Detta recept ger en relativt lös deg, så se till att mjöla ordentligt!

300gr rågsur
500gr fullkornsdinkel
400gr vetemjöl med hög proteinhalt
500gr vatten
18gr havssalt

Häll i allt utom saltet och blanda i 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet, höj hastigheten och arbeta degen smidig i ytterligare 5 minuter.

Lägg över degen i en oljad bunke med lock och låt jäsa i tre timmar på varm plats. Stöt ihop degen någon gång under tiden.

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och vik ihop en spänd brödbulle. Låt jäsa under duk på varm plats i ett par timmar (gärna i korg eller annan form eftersom degen är lös).

Skär några djupa snitt med en vass kniv och sätt in brödet på stenen i 250-275 grader. Släng in några isbitar i botten på ugnen. Efter tio minuter, sänk temperaturen till 200 grader. Baka i totalt ca 50 minuter.

Brödet blir lätt syrligt med små porer och tydlig smak av dinkelmjölet.





Ser fram emot en skiva till frukost imorgon, med lite smör, cheddar och några strimlor röd paprika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar