
Nytt år, nya bröd. Blev sugen på en variant av Gateaux Stockholms stora vita. Lite mer surdeg än i orginalet, men så jäste det bra också! Kom dessutom på ett bra knep för att få stora bröd att jäsa på höjden utan korgutseende.
Receptet är lika enkelt som brödet är gott:
300 g rågsurdeg
300 g vetesurdeg
500 g vatten
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
22 g salt
Häll allt utom saltet i bunken och blanda på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt salt och blanda på hög hastighet i ytterligare 7 minuter.
Låt degen jäsa till ungefär dubbel storlek. Stjälp upp och forma till ett stort avlångt bröd. Och nu kommer knepet:

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en oval ugnsform. Sikta mjöl över pappret och lägg i brödet med skarven neråt. Jäs under duk till dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 250-275 grader med stenen inne. När brödet jäst klart, släng in några iskuber i botten på ugnen, skär några snitt med en vass kniv och dra sedan upp brödet med pappret på brödspaden och skjut in på stenen.
Efter 10 minuter, sänk värmen till 225 grader. Grädda totalt 50-60 minuter. Lufta ugnen någon gång under tiden om du vill ha ordentlig skorpa på brödet.
Ta ut, låt svalna på galler, skär upp och NJUT!
Ahhh ett till! Och nummer tio av allt att döma... smart jäsmetod, det kanske jag provar också. Vilket snyggt bröd det blev!
SvaraRaderaDix kommer av att det var första brödet 2010 :-)
SvaraRaderaIdag gjorde jag på liknande sätt, men körde in hela formen i ugnen istället för att ta ur brödet först.
Blev jättebra!