
Såhär när det lackar mot jul vill man ju gärna ha lite vörtbröd. Så jag satte ihop min egen variant på surdeg och med julmust som enda vätska. Receptet nedan är anpassat för att fungera i en normalstor maskin (ca 5l skål).
Morgon:
50 gr vetesur
50 gr rågsur
50 gr vetemjöl
25 gr rågmjöl
50 gr vatten
Blanda i en bunke och låt stå över dagen.
Kväll:
1 flaska (33cl) julmust
50 gr muskovadosocker
400 gr vetemjöl
50 gr rågmjöl
2 gr pomeransskal
1 gr ingefära
1 gr kryddnejlikor (malda)
10 gr salt
Häll allt utom saltet i blandarskålen och kör ca 10 minuter på låg hastighet. Häll i saltet, öka hastigheten och blanda i ytterligare ca 5 minuter, tills degen är smidig.
Jäs till dubbel storlek. Stjälp upp, dela degen i två delar som du plattar ut lätt och viker ihop till två brödlevar. Låt vila någon timme. Snitta och skjut in på stenen i 250 grader. Baka 10 minuter, sänk sedan till 200 grader och baka ytterligare ca 40 minuter.
Blir härligt saftiga bröd med en tunn fin skorpa och tydlig vörtbrödskaraktär utan den beskhet som man ofta får i hembakta vörtbröd gjorda på vörtmix. Passar utmärkt till såväl ost som skinka.
/Björn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar