söndag 21 mars 2010

Halvgrovt med fullkorn och hela dinkelkärnor.

Ytterligare ett försök att baka ett lite grövre men ändå luftigt bröd med hela dinkelkärnor.

Fördeg:
100 gr vetesur
100 gr rågsur
100 gr vetemjöl
100 gr rågmjöl
100 gr vatten

Blanda och ställ på bänken i burk med lock över natten.

Huvuddeg:
Fördegen
600 gr vetemjöl
200 gr fullkornsdinkel
550 gr vatten

Blanda 12 minuter med låg hastighet.

15 gr salt
1 dl hel dinkel

Blanda ytterligare 7 minuter med hög hastighet.

Stjälp upp degen i en inoljad plastlåda med lock och ställ att jäsa ca tre timmar på varm plats. Stöt samman två gånger under jästiden.

Lägg försiktigt över degen i två väl smorda brödformar, jäs ytterligare ca 1,5 timmar på varm plats.

Ställ in formarna på den varma stenen och grädda i 250 grader 15 minuter, sänk till 200 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter.

Tag ut och stjälp direkt upp bröden på ett galler för att svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar