lördag 15 oktober 2011

Frukostbröd

Här hemma är det nu viktigare än någonsin med "pappamacka". Åtminstone för en viss treåring. Så det blir en laddning nästan varje helg. Tack vare burken med ekologiskt gluten som jag köpte på coop bara för att testa går det att få en smidig deg av nästan vad som helst.

Fördeg:
2 dl rågsur
1 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
1,5 dl vatten

Blanda väl och ställ i bunke med lock på varm plats i några timmar.

Bortgörning:
500 gr vetemjöl
300 gr grahamsmjöl
1 dl gluten
~4 dl blandade grötrester (havre och lite mannagryn)
5 dl vatten
1 tsk salt

Häll allt utom saltet i degskålen, blanda på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt saltet, höj hastigheten och arbeta degen smidig i ytterligare 5-7 minuter. Ställ degen i bunke med lock att jäsa på varm plats i ca 6 timmar. Klicka ut lagom stora bullar på bakplåtspapper och ställ på sval plats över natten.






På morgonen börjar du med att sätta ugnen på 250 grader samtidigt som du tar ut bullarna ur kylen. Vänta ungefär en haltimme så att ugnen blir riktigt varm och baka sedan av bullarna, ca 15 minuter beroende på hur stora bullar du gjort.

Inte alls så pjåkiga. Luftiga och fina, och till och mer än godkända av Vilmer som just nu helst inte skulle äta något annat.



Fridens!
/b

1 kommentar:

  1. De ser goda ut!
    Och hurra för att Björns brödbodsblogg har kommit igång igen!
    Eva

    SvaraRadera