
Brödet till vänster har jäst med skarven nedåt och alltså lagts in i ugnen med den uppåt och det till höger är gjort tvärtom och behövde därför snittas då det inte hade några naturliga möjligheter att spricka upp snyggt.
Kortfattat recept
Fördeg steg 1:
60gr vetesur
40gr rågsur
100gr vetemjöl
50gr vatten
Blanda för hand i en bunke, låt stå ca 6 timmar under lock/plast.
Tillsätt därefter:
100gr vetemjöl
50gr vatten
Blanda igen, låt stå i rumstemp 2-3 timmar, därefter svalt "över natten" under lock/plast.
Häll över i matberedarens blandarskål och tillsätt:
800gr vetemjöl
600gr vatten
Blanda med låg hastighet i 13min.
Tillsätt 20gr salt
Höj farten, blanda ytterligare 7min.
Vila i oljad bunke ca två timmar.
Forma bröd efter tycke och smak, jäs klart till ca dubbel storlek, gärna i korg.
Baka på sten. Lägg några isbitar i botten på ugnen i samband med att bröden sätts in. Baka därefter först i
250 grader ca 5min. Sänk sedan värmen till 200 grader och baka i ytterligare ca 45min
Lufta ett par gånger under baktiden.
Ta ut och njut :-)
/Björn
Låter jättegott! Det här ska jag prova, modifierar dock de två förstegen något vad gäller mängderna.
SvaraRaderaSer fram emot att få höra hur det gick!
SvaraRadera