söndag 24 februari 2013

Naan

Äntligen har jag hittat ett recept på naan som faktiskt fungerar att baka hemma! Supergott att ha till den indiska grytan istället för ris.

   


Ingredienser
7-8 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl mild naturell lättyoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

2-3 msk smält smör till pensling efter gräddningen.

Arbetsgång
Börja med att sätta in stenen i ugnen på 300 grader (eller så varmt din ugn klarar av). För ett bra resultat är det viktigt att sten och ugn är rejält genomvarma.

Ljumma mjölken och vispa upp ägget i en skål. Blanda ägget med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver och jäst.

Häll upp mjölet i blandskålen. Börja med den mindre mängden. Häll över de flytande ingredienserna, och blanda på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt mjöl lite i taget tills du ser att degen kommer släppa kanterna. Höj hastigheten och blanda degen riktigt smidig ytterligare 5 minuter. Lägg över degen i lätt inoljad plastbunke med lock och låt vila på varm plats i ca 2 timmar.

Dela degen i fyra till sex delar beroende på hur stora bröd du vill ha. Eftersom degen är smidig och ganska fet behöver du inte mjöla bakbordet. Kavla ut och dra med händerna till tunna droppformade kakor. När du bakat ut alla bröden är det dags för det första att åka in i ugnen.

Baka bröden ett eller två i taget, direkt på den heta stenen, tills de får lagom färg. Ta ut och pensla direkt med smält smör. Om bröden har bubblat upp kan du platta till dem lätt. Slå in bröden i aluminiumfolie så blir de sådär härligt mjuka och sega.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar