
Fördeg (ungefärliga mått):
1,5 dl rågsur
2 dl vetemjöl
1 dl vatten
Blanda väl och ställ i bunke med lock på varm plats i minst sex timmar.
Bortgörning:
0,5 dl gluten
750 gr vetemjöl
500 gr vatten
17 gr salt
Häll allt utom saltet i bunken. Blanda på låg hastighet i 12 minuter. Tillsätt saltet, höj hastigheten och blanda i ytterligare 7 minuter. Alldeles mot slutet bör degen börja släppa kanterna.
Ställ att jäsa på varm plats till dubbel storlek.
Stjälp upp degen, vik den några gånger och lägg den med skarven uppåt i en väl mjölad jäskorg. Låt jäsa till dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 250 grader med stenen inne.
Stjälp upp brödet på spaden och skjut in det på stenen. Släng några isbitar i botten på ugnen.
Efter 10 minuter, sänk värmen till 200 grader. Efter ytterligare 15 minuter, öppna luckan och vädra ur ugnen ordentligt. Upprepa vädringen en gång till efter tio minuter. Brödet är klart efter ca 45 minuter, när innertemperaturen nått ca 96 grader.
Fridens!
/b
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar