
Hemma med två sjuka barn kände jag att det var läge att baka lite inför helgen. Lite oortodoxt använder jag denna gång både surdeg och jäst. Tanken var att snabba upp jäsningen något, vilket också verkade lyckas. Blev två saftiga bröd med härligt mörk och kraftig skorpa som passar bra med smör och kanske en bit lagrad prästost.
150 gram rågsur
50 gram vetesur
10 gram jäst
0,5 dl ljus sirap
600 gram änglamarks vetemjöl
250 gram änglamarks rågsikt
400 gram vatten (ljummet)
16 gram salt
Häll allt utom saltet i blandarskålen. Finfördela jästen. Blanda på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet. Öka hastigheten och blanda i ytterligare 6 minuter.
Häll över degen i en lätt oljad plastbunke med lock och ställ på varm plats. Jäs ca 120 minuter. Stöt samman degen en gång under tiden.
Klä två jäskorgar med bakdukar och mjöla dem ordentligt med rågsikt. Dela försiktigt degen och lägg över den i korgarna. Låt jäsa ca 60 minuter. Under tiden sätter du igång ugnen på 250 grader med stenen inne så den hinner bli ordentligt varm.
Snitta bröden med en vass kniv och sätt in dem direkt på stenen. Spraya ordentligt med vatten i ugnen eller släng in några isbitar i botten.
Efter tio minuter, sänk värmen till 200 grader. Baka i ca 45 minuter. Lufta ordentligt en till två gånger under baktiden.
Fridens!
/b
Ser gudomligt ut. Hoppas grabbarna kvicknar till.
SvaraRaderaDom ser super goda ut!!!
SvaraRaderaHa det gott!!
Mvh Milla
Det här kanske man ska "terra".
SvaraRaderaSer ju löjligt goda ut. Hur såg de ut inuti?
SvaraRaderaTyvärr har jag ingen bild på dem uppskurna, men de var ganska saftiga och inte alltför stora porer. Tydlig rågsmak, men ändå inte ett "tungt" bröd.
SvaraRadera