
Fördeg:
100 gr rågsur
100 gr vetesur
150 gr vetemjöl
50 gr vatten
Rör ihop och arbeta för hand till en slät, fast degklump.
Låt vila över natten i rumstemperatur.
Bortgörning:
Fördeg enligt ovan
1600 gr vetemjöl
1200 gr vatten
40 gr salt
Häll allt utom saltet i blandarskålen. Kör på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör i ytterligare 7 minuter. Häll över degen i oljad plastlåda med lock och låt jäsa på varm plats ca 3 timmar (2-3 ggrs storlek). Forma bröd enligt önskemål, tänk på att degen är ganska lös - korgar är att föredra vid jäsningen. När bröden jäst till dubbel storlek, sätt in i 250 gr varm ugn med varm baksten. Snitta bröden med vass kniv om du inte ser att de kommer spricka upp ändå, lägg några isbitar i botten på ugnen. Efter 10 minuter, sänk temperaturen till 200 grader. Baka i ytterligare 30-60 minuter beroende på brödens storlek.
Låt dig väl smaka :-)
/Björn
Det smakade fantastiskt gott //Födelsedags"barnet"
SvaraRaderaJag var tvungen att prova att baka detta bröd själv och resultate blev också ganska bra men inte riktigt i Björns Brödbodsklass. Jag har nog en del kvar att lära. Men övning ger färdighet.
SvaraRaderaJag har precis skrivit till dig på facebook och frågat om bröd. Kom på att jag skulle gå in på brynge.com som jag inte har kollat på länge! Och här är en hel blogg om bröd! Nu ska jag läsa och lära!!
SvaraRadera